​Кропивницький готуватиме ще більше сухих супів та борщів!

26.05.22, 12:00

Громадська організація «Прес-клуб реформ» протягом найближчих шести місяців реалізовуватиме проєкт «Кулінарні корифеї» на підтримку спільноти волонтерів та волонтерок «Годуємо патріотів!». Кошти на проєкт отримано у межах Конкурсу грантів для надання підтримки громадам, вразливим групам населення та особам, що потребують допомоги в Україні, що його втілює Програма розвитку ООН за фінансової підтримки Європейського Союзу.

З початку повномасштабної війни в Україні, тільки на Кіровоградщині побували транзитом або поселилися на тривалий час сотні тисяч громадян, які тікають від жахіть війни у пошуках безпечнішого прихистку. Частина з тих, хто скористався волонтерською допомогою у Кропивницькому, приїхавши з тимчасово непідконтрольних уряду України територій, розповіли про неможливість без газу на вогнищах повноцінно готувати гарячі страви, для яких потрібно щонайменше 1,5-2 години мити і різати овочі, а потім варити. У разі спільного проживання у підвалі чи бомбосховищі 10-20 людей є потреба — протягом нетривалих періодів спокою, — вийти на вулицю, закип’ятити на вогнищі воду, вкинути у казан суху суміш і отримати готову гарячу страву для дітей і дорослих.

Тож, саме цю потребу у смачних і різноманітних супах (готових до споживання після 20-ти хвилин варіння!) для людей, які живуть на тимчасово непідконтрольних уряду України територіях, буде забезпечувати проєкт «Кулінарні корифеї». «Корифеї — як люди, котрі стоять біля витоків якогось руху, в основі формування надійних ланцюжків постачання їжі і турботи», — каже координаторка спільноти «Годуємо патріотів!» Олена Коряк. У рамках співпраці із «Прес-клубом реформ» спільнота планує забезпечити свій сталий організаційний розвиток та збільшити кількість готової продукції (сухих супів), а також налагодити дієві ланцюжки співпраці із місцевими фермерами, військовою державною адміністрацією та волонтерськими організаціями, котрі формують і відправляють гуманітарні вантажі на постраждалі від конфлікту території і годують внутрішньо переміщених осіб.

Для цього планується здійснити технічне, організаційне та інформаційне забезпечення спільноти; закупити і встановити відповідне обладнання для сушіння овочів, сприяти у реєстрації громадської організації та створенні соціального підприємства, котре у подальшому працюватиме на потреби соціально-вразливих груп населення. Завдяки проєкту буде забезпечено безперебійне постачання для виробництва супів-етикеток (наразі розроблено сім рецептур сухих страв). Також команда проєкту буде організовувати просвітницькі вебінари, щоби ділитися досвідом і здобутками проєкту з усіма бажаючими в Україні. Допомагатиме у цьому партнерська організація «Агенція сталого розвитку «Хмарочос» та спеціальний чат-бот на платформі Telegram, на який можна підписатися вже зараз посиланням: https://t.me/Goduemo_Bot?start=w16763797

Матеріал підготовлено командою проєкту «Кулінарні корифеї», що впроваджується ГО «Прес-клуб реформ» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!