Що показав моніторинг лікарень у Кіровоградській області?

16.08.24, 9:34

На Кіровоградщині голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак розповіла про результати проведення у регіоні моніторингу роботи закладів охорони здоров’я за Програмою медичних гарантій (ПМГ) та наголосила на важливості дотримання надавачами послуг умов договору з НСЗУ.

Моніторинг дозволяє контролювати дотримання умов договору, а також виявляти маніпуляції при веденні електронних медичних записів та попередити нецільове використання коштів.

«Моніторинг дає змогу НСЗУ оцінити реальний стан справ у лікарнях. Ми бачимо і відповідно реагуємо на випадки відсутності закупівлі ліків, непроведення безоплатного КТ, МРТ та інших видів обстеження, які передбачені ПМГ, на випадки невикористання тромболітиків. Вимоги НСЗУ до надавачів не беруться нізвідки: вони відповідають міжнародним стандартам і забезпечують якість медичної послуги, яку пацієнтам гарантує безоплатно держава. І з усіма лікарнями, в яких моніторинг виявив порушення, ми працюємо щодо приведення їхніх послуг у відповідність до умов договору, щоб пацієнти отримували допомогу безоплатно та в повному обсязі», – говорить голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

НСЗУ проводить два види моніторингу – автоматичний (здійснюється постійно в електронній системі охорони здоровʼя) та фактичний (плановий або позаплановий, передбачає візити в медзаклади або аналіз їхніх документів).

На Кіровоградщині Центральна міська лікарня Гайворонської міської ради потрапила до планового моніторингу у першому півріччі 2024 року. Моніторинг проводився за пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті». Результати моніторингу невдовзі опублікують.

Автоматичний моніторинг показав, що у більшості медзакладів області високий рівень застосування тромболітичної терапії при лікуванні інсультів. Йдеться про використання тромболітичних препаратів, які можуть попередити ураження головного мозку та полегшити відновлення пацієнта. За перше півріччя 2024 року найвищі показники проведення тромболітичної терапії в таких лікарнях Кіровоградської області:

●Кіровоградська обласна лікарня – 18%;

●Міська лікарня швидкої медичної допомоги Кропивницька – 12,5%;

●Центральна міська лікарня Гайворонської міської ради – 12,2%;

●Добровеличківська лікарня – 9,3%.

Проте у Світловодській центральній районній лікарні виявлено низький рівень проведення тромболітичної терапії – 1,97%. Лише у трьох зі 152 випадків ішемічного інсульту застосовувалися тромболітики у першому півріччі 2024 року.

У шести медзакладах області у 2024 році приймали пологи, не маючи договору з НСЗУ за відповідним пакетом:

●Новоукраїнська міська лікарня – 69 пологів, у 4 випадках проводили кесарів розтин, двоє пологів – передчасні;

●Маловисківська лікарня – 44 пологи, у 4 випадках проводили кесарів розтин;

●Центральна міська лікарня Гайворонської міської ради – 34 пологи, у 5 випадках проводили кесарів розтин;

●Благовіщенська лікарня – 9 пологів, з яких двоє – передчасні, в одному випадку проводили кесарів розтин;

●Бобринецька лікарня – 2 пологів;

●Олександрівська лікарня – 1 пологи.

У трьох лікарнях автоматичний моніторинг виявив необґрунтовані електронні медичні записи (ЕМЗ) про перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій»:

●Обласний клінічний онкологічний центр – 242 ЕМЗ;

●Кіровоградська обласна лікарня – 85 ЕМЗ;

●Обласна клінічна дитяча лікарня – 50 ЕМЗ.

Цим медзакладам перерахують кошти, отримані за відповідним пакетом від НСЗУ.

До слова, на сайті НСЗУ вже доступний новий дашборд «Електронна карта місць надання послуг із медичної допомоги». На ньому можна переглянути, в якому медзакладі надають ту чи іншу послугу, де є потрібний лікар або де можна пройти потрібне обстеження, а також побачити, скільки людей скористалися певною послугою за останні три місяці, щоб зрозуміти рівень завантаженості.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!