Журналістам Кропивницького показали маршрут ВІЛ-позитивного пацієнта

02.12.16, 12:00

У Кропивницькому протягом нинішнього року обстежено майже п’ять тисяч осіб, з яких у 49 виявили ВІЛ. В області від інфікованих матерів народилося 17 дітей, з них - 13 міських. Статистичні дані, результати співпраці влади, медиків та неурядових організацій в подоланні епідемії ВІЛ сьогодні, 1 грудня, озвучили журналістам під час прес-конференції та прес-туру «Маршрут пацієнту: від виявлення до подолання ВІЛ» у рамках акції «Абонемент на життя».

Про надання допомоги на первинному та вторинному рівні розповідали у поліклінічному відділенні №5 КЗ «Поліклінічне об’єднання м. Кіровограда» та КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2».

- Кабінет «Довіри працює три роки. Щомісячно ми проводимо консультування і обстеження з пацієнтами. Цього року ми обстежили 101 особу, з них - 4 позитивних. Обстеження проводяться безкоштовно. Якщо людина називає свої справжнє ім’я і прізвище ми це вказуємо, якщо ні – анонімно. Кабінети «Довіри» відкриті з метою, щоб зупинити епідемію ВІЛ, - відзначила лікар-інфекціоніст Людмила Корінна.

У лабораторії забору крові старший лаборант Тетяна Голікова розповіла про процедуру здачі крові на ВІЛ. Своїм прикладом до вчасного обстеження закликали містян через ЗМІ заступник міського голови Наталія Дзюба та начальник управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради Оксана Макарук, зробивши експрес-тест. До слова, було відзначено, що даними тестами забезпечені всі медзаклади.

Що робити, якщо пацієнт отримав позитивний результат і про необхідність подальшого обов’язкового обстеження розповідали у Кіровоградському обласному центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом.

- Лікарі-інфекціоністи намагаються якнайшвидше обстежити пацієнта на 4СD-клітини, щоб знати, чи потрібно призначати АРВ-терапію. Це дослідження проводиться в нашій лабораторії діагностики. Після отриманого результату – лікар рекомендує, що робити в подальшому. Ті люди, які вже отримують терапію, повинні протягом року двічі проходити обстеження на 4СD-клітини і раз на вірусне навантаження, - зазначила лікар-епідеміолог Кіровоградського обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом Ірина Луняченко.

Підсумки прес-туру підвели на прес-конференції, де озвучили результати роботи влади та громадського сектора.

- Наші соціальні робітники протягом одинадцяти років здійснюють соціальний супровід ВІЛ-позитивних та осіб з основних груп ризику. У 2016 році нашими послугами було охоплено 2 185 осіб у місті Кропивницький. Це соціальний супровід 366 ВІЛ-позитивних осіб, 180 клієнтів програм ЗПТ, 66 осіб, що перебувають на амбулаторному лікуванні туберкульозу тощо. Соціальними робітниками постійно проводиться профілактика серед ув’язнених, безхатьків та осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі. Нашою організацією цього року було залучено кошти міжнародних донорів у сумі 794 тис. грн. Завдяки цьому нам вдалося забезпечити послугами з догляду та підтримки всіх наших клієнтів. Така робота нами проводиться системно. Фактично ми підтверджуємо головний меседж - допомагаємо нашим клієнтам досягнути «100% життя». Лише уявіть, протягом року за нашої допомоги та з використанням залучених донорських коштів нам вдалося вилікувати від гепатиту С 19 ВІЛ-позитивних пацієнтів.

Задля подальшої ефективності роботи з цими групами населення необхідно консолідувати зусилля громадськості та влади. Ми звертаємося з проханням до міської влади забезпечити співфінансування патронажу та соціального супроводу клієнтів організації, роботу центру денного перебування для дітей, яких торкнулася епідемія ВІЛ. Оскільки в умовах часткового скорочення фінансування Глобального фонду боротьби зі СНІДом неурядові організації не зможуть забезпечити це самостійно, - зазначив голова правління Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Олександр Александров і, як пропозицію, передав проект меморандуму про співпрацю начальнику управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради Оксані Макарук задля подальшої спільної роботи, спрямованої на зупинення епідемії ВІЛ.

Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

Семененко Вікторія,

керівник-прес-служби,

099 65 73 923

Semenenko_vik@ukr.net



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!