Медіа Кіровоградщини перевірять на гендерну чутливість

14.02.17, 12:00

Виявляти рівень ґендерної чутливості регіональних медіа та формувати недискримінаційний медіа-простір у суспільстві планує цього року Кіровоградський прес-клуб реформ – у рамках проекту, що його втілює у життя Волинський прес-клуб у партнерстві із Гендерним центром та за підтримки програми «У-Медіа» Інтерньюс Нетворк.

На Кіровоградщині проект передбачає проведення ґендерного моніторингу журналістських матеріалів і залучення журналістів до Конкурсу матеріалів на ґендерну тематику. На всеукраїнському рівні проект є логічним продовженням реалізованого Волинським прес-клубом та Гендерним центром ще в 2013 році проекту «Ґендерна абетка для волинських медіа».


Перший медіа-моніторинг триватиме впродовж лютого й охоплює всі області України, крім окупованих Луганської, Донецької та АР Крим. У кожній із них аналізу підлягатимуть публікації десяти друкованих та інтернет-видань, у яких експерти відстежують кількість жінок і чоловіків, про яких пишуть і які дають коментарі з певного питання, наявність стереотипних образів і сексизму в журналістських матеріалах та ілюстраціях, а також вживання фемінітивів на позначення посади / виду діяльності жінок. Другий медіа-моніторинг відбудеться орієнтовно в серпні-вересні 2017 р.

Результати лютневого моніторингу будуть оприлюднені вже в березні – чекайте на інфографіку та аналітику. Згідно з результатами моніторингу буде обрано шість міст, у яких відбудуться ґендерні медіа-кав’ярні на найбільш актуальні теми – сексизм, ґендерні стереотипи, ґендерна редакційна політика у медіа (можливо, це буде і Кропивницький). Водночас буде оголошено конкурс журналістських матеріалів на ґендерну тематику, а найкращі матеріали ввійдуть в тематичний альманах.

Чому це важливо? Суспільство, в якому існує дискримінація за ознакою статі, не може успішно розвиватися. У контексті подій на Сході України ця тема ще більш актуалізується, адже жінки ще й досі складають невидимий батальйон. І хоча, за останніми даними, у Збройних силах України служить 17 тисяч жінок, у нас продовжують вітати із Днем захисника, тобто за замовчуванням шану віддають чоловікам, а жінкам традиційно відводиться роль берегині, в кращому випадку – волонтерки.

Згідно ґендерного моніторингу, який провели експерти Інституту масової інформації в 10 областях України, питання ґендерної збалансованості в журналістиці продовжує бути актуальним: експертами і героїнями матеріалів є в середньому 30% жінок. Медіа виконують не лише інформативну, а й світоглядну функцію, тож рівень їх ґендерної чутливості сприятиме формуванню недискримінаційного суспільства, в якому основою взаємин є гідність і права людини.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!